Skip to main content

Catatan Perjalanan: Bandung Part 5 (Last Part)

Crown Premier Lounge @ Bandung Airport

Diigtkan kembali post2 Bandung aku ni adalah autopost. Ikutkan bila auto post nih di post di Blog aku jam 12 malam, aku baru jer sampai rumah dari Airport Senai. Itupun kalau sempat yer. Kalau tak sempat jawabnya flight pagi lah aku naik lepas tuh terus pegi keje. Fuhh penat betul. 

Ok berbalik cerita pasal Bandung, balik jer ke Hotel lepas makan maka operasi mengpacking barang bermula. Pening jugak beb sebab hanya bag 15kg jer beli kat Air Asia. Pegi Bandung bag 15kg memang tak boleh lah lagi pegi 5 orang plak tuh. Tapi setelah kuar masuk semer, Alhamdulilah muat. Lagipun bag yang bawak naik flight boleh 7kg kan.


bukan penagih kopi

Oleh kerana flight balik Malaysia pukul 8 pagi, so awal-awal pukul 6 pagi dah siap tunggu kat bawah hotel tunggu teksi datang. Pihak hotel dah arrange kan teksi datang utk bawak ke airport. Sampai jer kat airport, lepas drop bag n bayar tax terus pegi ke kaunter imigrasinya tapi tak bukak lagi. Pukul 7.30 katanya baru buka. Masa tunggu tuh datang lah sorang perempuan nih pakai kebaya tanya nak tunggu kat Premier Lounge tak tapi kena bayar RP75,500 lebih kurang RM20++ kot.

breakfast

Kat Crown Premier Lounge nih mudah sikit. Pintu gatenya pun dekat tak payah naik tangga tunggu. Semua urusan diuruskan oleh pekerja-pekerja kat situ mcm cop passport semua. Lagi satu masa tunggu tuh disediakan breakfast n wifi free. Dinasihatkan kalau ada kekosongan kat sini memang boleh direkomen kan tunggu flight kat sini. Mudah n selesa.

ibu & anak

Bila time nak boarding nanti pekerja kat situ akan umumkan n ada sorg pekerja Airasia tunggu kat pintu gate crown premier lounge nih. Memang sangat senang takyah turun2 tangga nak ke pintu gate.

kepenatan

Tepat jam 8.15 pesawat air asia pun terbang bawak kitaorg pulang. Ayip yang kepenatan sebab bangun awal n melompat2 kat lounge tadi pun tertidur. Tapi kesian asyik terkejut jer sebab budak2 belakang dia tendang kerusi dia. Kepada ibu bapa yang bawa anak-anak kecil tuh sila lah pantau anak-anak anda ya. Janganlah buat bodo jer tengok anak anda tendang kerusi depan. Kalau anak anda atau anda diperlakukan macam tuh sure marah kan? Tapi dalam kes nih budak2 duduk ngan bapak dia tapi bapak dia buat bodoh jer. aishhhhh Nasib baik ayip baik tak buat perangai atas kapal terbang.

So oleh itu sekian sahaja laporan aku dari Bandung. Jika ada umur yang panjang Insha Allah nak repeat lagi holiday kat Bandung nih. Bukan apa kain2 kat Kopo Indah tuh memanggil2 ekekekeke

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.