Skip to main content

Catatan Perjalanan: Bandung Part 4

Depan kilang Kartikasari

Lepas melawat-lawat kat Factory oulet tuh kitaorang pergi ke Kilang Kartikasari. Kartikasari nih terkenal dengan kek, biskut dan pastry. Aku gi sini pun sebab anak saudara aku kirim kek brownies. Katanya sedap. Tapi memang serious sedap rambang mata tengok kek n pastry kat sini. Yang paling sedap sekali roti kering salut gula tuh. Serious sedap gilaaa. Gila pun tak sedap macam tuh. Dah tuh beli 2 bungku jer. Kalau tau sedap gila macam tuh memang aku beli banyak. Roti kering tak berapa manis sangat lepas tuh rangup yang lembut (ada ke?)

orang 'besi' nak balik

Lepas je beli belah kat Kartikasari, nampak plak orang-orang besi nih nak balik. Masa siang nampak diorang tengah kutip derma kat tepi jalan. Macam untuk rumah panti asuhan je. Kawan-kawan akak aku sempat plak amik gambar dengan diorg. Aku n akak aku dah tak larat. Badan pun dah melengas jer. Tapi nasib baik Bandung tak berapa panas sangat.

Rumah Mode

Destinasi seterusnya adalah di Rumah Mode. Rumah Mode nih lebih kurang macam JPO tapi kat JPO memang banyak barang branded. Tapi yang istimewa kat Rumah Mode nih dia punya ambiance dia sangat2 best. Nampak sangat esklusif jer. Dinasihatkan pegi Rumah Mode nih time malam jer. Lawa-lawa sangat ngan lampu.

Tenang je kat sini

Aku tak masuk kedai. Cuma duduk kat luar jer. Kaki pun da sakit akibat banyak berjalan kat Pasar Baru. So aku melayan anak saudara aku main ipad kat luar kawasan. Masa aku gi sini ramai aku jumpa orang Malaysia. Tempat nih macam tempat orang-orang kaya Indonesia mebeli-belah kot. Tengok diorg yang ada bawak maid tuh rasa macam tengok sinetron plak ekekek.


exterior design dia pun lawa

Kat sini ada banyak tempat yang boleh lepak kalau membeli belah. Ngan pokok-pokok yang besar so memang meredupkan suasana. Kitaorang tak beli apa-apa pun kat sini. Sebab dah abis duit kat Kopo Indah & Pasar Baru. So kat sini tengok-tengok jer. Lagipun JPO ada kan. Akak aku cakap harga baju-baju kat dalam nih boleh tahan murah gak tapi oleh kerana ada 15kg jer kan so memang tak boleh shopping hebat2 ekekekeke.

bye2 jumpa lagi!

Lepas penat meround kat sini n puas amik gambar semer barulah proceed untuk destinasi terakhir iaitu Makan! Pak Doli suggest kitaorg makan kat Restoran Sunda yang terkenal kat Bandung nih.

Restoran Sangkuriang

cer tengok menunya

Masa nih memang dah penat plus lapar so memang tak sabar betul tunggu makanan. Nasib baik servis ok. Kitaorang ajak Pak Doli join sekali makan siap mintak dia pilih dalam menu nak makan apa. Yang dia pilih Nasi Goreng ngan air apa aku lupa teh kot. 

muka akak aku yang dah kepenatan

ikan gurame kukus dah sampei!

Kitaorang order 2 ikan gurame, sup ekor sapi, sayur kat atas tuh, nasi goreng untuk ayip. Yang dicari actually Ikan Gurame tuh. Masa sampai haritu kitaorang ada tapau ikan gurame kat satu restoran dekat ngan hotel. Perghhh sodap gila. Yang itu ikan gurame nya di goreng yang ini macam di kukus n letak dalam hotplate.

Bila tengok gambar nih seram plak aku tengok mata ikan nih.

Masa aku datang tuh Restoran masih tak ramai orang. Yang ada satu family orang Indonesia. Kayaknya seperti orang-orang kaya gitu. Tapi lepas dapat makanan jer mula lah orang ramai datang n kebanyakannya pelancong-pelancong dari Malaysia. N restoran nih suasana nya sangat ok. Ada banyak pilihan tempat duduk. Nak duduk bersila dalam pondok pun ada n sangat besar restoran nih. Makan kat restoran nih dalam Rupiah 370,000 lebih kurang RM100 lebih gitu.

Lepas makan jer terus nak balik hotel. Tapi ada plak orang jual Angklung kat luar restoran nih. Siap ngan kertas panduan lagu2 lagi. Apa lagi akak aku n kawan2 dia sapu sorg satu. Murah jer angklung tuh tak silap RM30 duit Malaysia.

Oklah sambung Part 5.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.