Resepi: Pecel Ikan Pari


Pernah makan Pecel tak? tak kiralah Pecel Ikan Pari ke, Pecel Ayam ke.
Pecel nih lebih kurang macam masak lomak lah tapi sikit lain.
Resepi orang Jowo nih.
Pecel nih memang favorite aku nombor 1.
Lebih-lebih lagi kalau mak aku yang masak.
Alahai sedapnya.

Bahan-bahan
1 potongan panjang ikan pari
(Ikan Pari yang besar tau bukan Tuka)
5 biji bawang merah atau 1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci belacan
1 biji santan (amik santan pekat n cair)
Garam dan bahan perasa secukup rasa
Cili padi (ikut pedas)
Daun cekur

Cara-cara
- Mula-mula bakar Ikan Pari bersama bawang merah/ besar, bawang putih & belacan sampai masak.
- Bawang merah/besar, bawang putih & belacan yang dah dibakar tuh ditumbuk ngan cili padi.
- Panaskan periuk, masukkan ikan pari yang telah dibakar, santan cair, bahan-bahan yang ditumbuk, garam n bahan perasa masak sampai mendidih.
- Dah mendidih masukkan santan pekat n daun cekur.
- Kacau sampai sebati n padamkan api.
Siappp!

Makan dengan nasi panas sedap oOooOooOoO
Baru jer lepas makan tadi masa balik kerja petang tadi hihihihi


Comments

  1. Kalau guna ikan cencaru pun best. panggang dulu. ikan pari ni boleh juga dipanggang. lepas tu tuangkan kuah diatas. makan nagn nasi. mesti best!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tersirat

Resepi: Mi Telur Goreng

Resepi: Bihun Goreng Putih